Hooggevoeligheid

We stellen bij Helios geen diagnoses op het gebied van hoogsensitiviteit. Wel kunnen we (met bijvoorbeeld de Sensory Profile vragenlijst) de gevoeligheid van je kind in beeld brengen en nabespreken. Ook met een verwijzing van de huisarts of jeugdconsulent kan onderzoek gedaan worden naar hooggevoeligheid. In sommige gevallen is het goed om uit te zoeken wat de oorzaak is van de hoge gevoeligheid. Mogelijk is er sprake van andere problematiek die aan de gevoeligheid ten grondslag ligt.

Bij de groepsbehandelingen kunnen ook op sociaal niveau zien (en werken aan) wat je kind nodig heeft. Door met meerdere mensen naar je kind te kijken, en vanuit verschillende situaties, kunnen wij breed advies geven en behandeling bieden in de verschillende facetten van jullie hulpvraag. Kinderen leren tijdens de behandelsessies (individueel /groepsverband) hoe ze zich via fysieke weerbaarheid mentaal-, verbaal- en sociaal weerbaarder gaan voelen.

Behandeling

Bij Helios hebben we ervaring in het begeleiden van praktische problematiek bij gevoelige kinderen en het coachen van hun ouders. We kunnen handreikingen geven op welke wijze effectief om te gaan met het kind zodat het zich optimaal kan ontwikkelen. Dit wordt ook wel maatwerk genoemd.

Voor gevoelige kinderen kan het moeilijk zijn om de aandacht bij het schoolwerk te houden, omdat ze veel prikkels dienen te verwerken. Hiervoor heeft Helios een training ontwikkeld. Voor meer informatie kijk op: Breinbaas (Aandacht bij de les)

Indien je kind problemen ervaart in contact met anderen, is het mogelijk om deel te nemen aan een behandelgroep of dagworkshop. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor kinderen die moeite hebben om zich staande te houden in een groep, of juist overassertief gedrag laat zien.

Ook is individuele behandeling mogelijk voor het leren omgaan met de gevoeligheid.