Uitleg dyslexie

  • ‘Ik vind lezen stom, want ik kan het niet zo goed!’
  • ‘Alle andere kinderen kunnen wel goed schrijven, waarom ik niet?’
  • ‘Ik draai altijd de ‘b’ en de ‘d’ om, dat vind ik heel irritant.’
  • ‘De tafels lukken me niet, ik vergeet ze iedere keer!’

Je hebt vast al eens gehoord over dyslexie. In de meeste klassen zitten wel kinderen met dyslexie. Maar wat is het nou precies? Kinderen met dyslexie hebben bijna altijd moeite met leren lezen. Ze lezen langzaam en soms maken ze ook foutjes. Of ze lezen juist heel snel en maken daardoor veel fouten. Kinderen met dyslexie vinden het vaak ook moeilijk om woorden goed op te schrijven. Ze blijven bijvoorbeeld maar vergeten hoe je de ‘ie’ en de ‘ei’ schrijft. Of ze kunnen maar niet onthouden wanneer je een letter moet weghalen of juist moet verdubbelen. Soms hebben kinderen alleen moeite met schrijven en niet met lezen.

Waardoor komt het?
Je kunt veel uitleg vinden over dyslexie bij het Klokhuis. Kijk maar! Er staan op deze pagina ook linkjes naar interessante websites over dyslexie voor je ouders.

Wat betekent dyslexie voor mij?
Het hebben van dyslexie betekent dat je moeite hebt met lezen of spellen (of allebei) en dat je er daarom veel voor moet oefenen. Jij kan andere dingen misschien juist erg goed, zoals voetballen, rekenen of een muziekinstrument spelen.
Je kunt ook heel slim zijn, en tegelijkertijd dyslexie hebben, zoals Einstein. Er zijn veel voorbeelden van mensen met bijzondere talenten die dyslexie hebben:

  • Walt Disney: die de filmpjes van Donald Duck en Mickey Mouse bedacht heeft.
  • Zanger Robbie Williams.
  • Einstein.
  • Mohammed Ali (beroemde boxer)

Op deze website vind je nog veel meer voorbeelden.

Wat kan Helios doen als je moeite hebt met lezen en schrijven?
Wij kunnen om te beginnen onderzoek doen, om te kijken waardoor het lezen en schrijven niet goed lukt. Ook kunnen we je helpen om beter te leren lezen en schrijven. We geven al bijna 20 jaar aan heel veel kinderen dyslexiebegeleiding.
Wil je zien hoe het precies gaat wanneer je een onderzoek krijgt bij Helios? Bekijk dan dit filmpje!