Uitleg psychologisch onderzoek

  • ‘Ik ben vaak boos en ik snap niet waarom. Ik wil niet steeds boos zijn!’
  • ‘Ik kan niet goed lezen en daar word ik verdrietig van. Ik weet niet hoe het beter kan.’
  • ‘Mijn ouders zeggen dat ze me willen helpen en dat ik daarom naar Helios ga.’
  • ‘Wat is dat eigenlijk, een onderzoek?’

Wat is psychologisch onderzoek?
Waarschijnlijk lees je deze pagina omdat je binnenkort een onderzoek bij Helios gaat krijgen. Bij Helios nemen we allerlei soorten onderzoeken af. Bekijk dit filmpje voor meer informatie.

Waarom onderzoek?
Kinderen krijgen een onderzoek, omdat hun ouders en vaak ook school merken dat een aantal dingen niet zo fijn voor je gaan. Dit kan zijn bij het rekenen en het lezen. Maar het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld vaak boos bent, of verdrietig. Of dat je niet gemakkelijk vriendjes kan maken en niet snapt waarom niet.

Helpen
Je ouders willen je heel graag helpen en komen dan naar ons. Wij gaan meedenken en gaan op zoek naar tips voor jou, voor je ouders en misschien ook wel voor de juf of de meester. Het onderzoek is bedoeld om van alles over je te weten te komen. Bijvoorbeeld wat je heel goed kan en ook wat je moeilijk vindt.

Wat ga je doen?
Je krijgt allerlei opdrachten en soms zijn er ook vragenlijsten om in te vullen. We leggen altijd precies uit wat je gaat doen en laten je ook even oefenen. En natuurlijk vragen we je gewoon dingen. We praten ook met je ouders en met je juf of meester. Als we alles weten gaan we nadenken en meedenken. Dan kunnen we goede tips bedenken, omdat we je veel beter hebben leren kennen.

Spannend…
Sommige kinderen vinden een onderzoek heel spannend, omdat ze niet goed weten wat ze gaan doen. Je mag altijd van te voren even langs komen met je vader of je moeder. Dan kan je zelf even rondkijken bij ons en kennis maken met degene bij wie je het onderzoek gaat doen. Op onze site zie je foto’s van ons en van ons pand. Het is vaak ook fijn om die te bekijken.

Knuffel
Wij vinden het heel belangrijk dat kinderen zich op hun gemak voelen tijdens het onderzoek. Je mag een knuffel meenemen als je dat fijn vindt, of iets anders wat je graag bij je hebt. En papa of mama kan in de buurt blijven zodat je tussendoor even kan vertellen hoe het gaat. Vaak gaan ouders zitten werken bij ons in de wachtkamer. En we zorgen ervoor dat je pauzes hebt, net zoals bij school. Dan kan je wat eten en drinken, en mag je ook even spelen in onze wachtkamer.