Stemmingsstoornissen en stemmingswisselingen

  • ‘Mijn kind komt tot niets meer, het hangt de hele dag voor de tv.’
  • ‘Ik heb nergens zin meer in en ik heb ook geen trek meer.’
  • ‘Ik denk vaak na over de dood.’
  • ‘Mijn kind is om het minste geringste geïrriteerd.’
  • ‘Het duurt uren voordat hij iets georganiseerd heeft, zoals bijv. het omkleden om naar training te gaan.’
  • ‘Ze kan zich totaal niet meer concentreren en ook haar hoofdrekenen is opeens heel slecht geworden.’

Het is als ouder niet gemakkelijk om bovenstaande (of soortgelijke) problemen bij je kind te constateren. Helios helpt kinderen met stemmingswisselingen en/of stemmingsstoornissen.

Stemmingswisseling of stemmingsstoornis?
Voor kinderen (en volwassenen) is het heel normaal dat hun stemming schommelt, net als het weer. Zolang een periode van somberheid of irritatie niet langer dan twee weken duurt, is er geen reden tot zorg. Soms verloopt het anders, dan duurt het veel langer en kan er sprake zijn van een stemmingsstoornis. Bijvoorbeeld een depressie, een dysthyme stoornis (milde, langdurige depressie) of een bipolaire stoornis (naast depressieve perioden ook manische, drukke/ongeremde perioden).

Niet alle kinderen laten merken dat ze somber zijn. Hooguit reageren ze geïrriteerd, opstandig of agressief. Een enkel kind laat zelfs helemaal niets merken. Vaak echter valt wel op dat een kind geen plezier meer heeft in dingen die het vroeger wél leuk vond, zonder duidelijke reden. Vaak gaat een sombere stemming samen met een andere stoornis, bijvoorbeeld met angst, ADHD, dwangklachten of een leerstoornis.

Behandeling

Bij Helios hebben we ervaring met kinderen met stemmingsproblemen en ook met kinderen met een milde tot matige stemmingsstoornis. We onderzoeken samen met het kind en de ouders waar de depressieklachten vandaan komen en passen onze aanpak aan het kind aan.

  • De een heeft bijvoorbeeld een cognitieve (‘praat’-benadering) nodig, met opdrachten.
  • De ander is meer geholpen met oefeningen waarbij de depressie ‘tastbaar’ wordt gemaakt. Er worden dan meer fysieke oefeningen gedaan in combinatie met het denken.

Daarnaast kan besproken worden wat de rol is van de depressie. Vervolgens kan dan met het kind uitgespeeld worden hoe het met de depressie om wil gaan. Welke helpende strategieën passen bij het kind?

Investering in je kind

Behandeling van stemmingsstoornissen valt binnen de Basis-GGZ en wordt door de gemeente vergoed.