GROEPSBEHANDELINGEN
AUTISME
Ik en mijn autisme 13+
- “Mij wordt steeds gevraagd: ‘wat wil je later worden?’ maar ik heb geen idee!”
- “Andere jongeren lijken precies te weten hoe ze zich moeten gedragen. Ik begrijp er vaak niets van en hang er maar een beetje bij”
- “Ik word heel erg moe van het naar school gaan”
- “Ik zie mijn kind vereenzamen en zich terug trekken in de wereld van de spelcomputer”
“Ik en mijn autisme” is een behandelgroep met de uitstraling van een ontmoetingsgroep voor jongeren met autisme in de leeftijd van 13 tot en met 17 jaar.
In deze groep staan herkenning en erkenning vinden bij andere jongeren centraal. Onze ervaring is namelijk dat de deelnemers vooral leren van elkaar! Succesverhalen kunnen werken als een fantastische motivator, terwijl de herkenning van elkaars moeilijkheden bijdraagt aan het leren accepteren wie je bent. De behandelaren bouwen samen met de jongeren aan onderlinge openheid en veiligheid. Er is veel ruimte voor eigen inbreng van de jongeren. Het pand van Helios leent zich voor verscheidene werkwijzen, te denken aan: actief bezig zijn in een klein sportzaaltje of met elkaar praten aan de keukentafel.
Er is tijdens de avonden aandacht voor:
Groeps- en individuele doelen, hierbij denken wij aan
- Sociale vaardigheden, zoals contact maken, hulp vragen, over jezelf vertellen
- Respect voor en acceptatie van jezelf, goed voor jezelf zorgen
- Het ontdekken van je eigen ik en het leren herkennen van en omgaan met belemmerende gedachten en overtuigingen
- Het vergroten van zelfvertrouwen
- Het omgaan met prikkels en (her)vinden van innerlijke rust.
Daar waar de jongeren deze groep vooral zullen ervaren als een ontmoetingsplek, kunnen de behandelaren verscheidene therapeutische methoden inzetten om het proces te ondersteunen. Denk aan:
- Psycho-educatie (o.a. Brainblocks, Geef me de vijf en Autisme Centraal Methodiek)
- Ervaringsgericht leren
- ACT (Acceptance and commitment Therapy): het leren accepteren van alle gevoelens en gedachten, ontdekken op welke manier je hier zelf invloed op kunt uitoefenen en ontdekken wat jij belangrijk vindt
- Cognitieve gedragstherapie (gericht op de relatie tussen denken, voelen en gedrag)
Praktische informatie:
- Voor de start van de behandelgroep vindt er een kennismakingsgesprek plaats waarbij persoonlijke doelen worden afgesproken.
- Groepsbijeenkomsten op maandagavonden van 19.00 tot 20.30 uur
- Instromen op vast momenten in het jaar
- Veel variërende oefeningen en werkvormen
- De groep is onder begeleiding van twee behandelaren
- Momenten met kind en ouders waarin de persoonlijke doelen worden geëvalueerd en je als ouder helpende strategieën krijgt aangereikt om je kind te ondersteunen in zijn eigen kracht.
Aanmelden?!
Jongeren kunnen meedoen op verwijzing van een jeugdconsulent, huisarts, jeugdarts of kinderarts. De groep kan deel uit gaan maken van een behandeling met bijv. aanvullende individuele of systemische sessies.
Na de aanmelding volgt een intake waarbij er samen gekeken wordt of je in aanmerking komt om deel te nemen aan de behandelgroep.