‘(Game)verslaving’

Wil jij meer weten over het gamegedrag van je kind? Wanneer is het een verslaving? Waarom gamet je kind (veel)? Naast onderstaande tips kun je live vragen stellen tijdens onze presentatie over (game)verslaving. Deze wordt gegeven door Tactus (afdeling Preventie).

  • Leg uit dat hij niet alles kan hebben. Vertraag aankopen van games en app's. Iets dat ‘in’ is, is ook meestal snel weer uit.
  • Houd bij een aankoop van een game het leeftijdadvies in de gaten.
  • Spreek af naar welke tv-programma’s wordt gekeken, zet de tv daarna uit. Beter nog: laat je kind zelf de tv uitzetten.
  • Geef een goed alternatief voor gamen of voor de tv zitten. Stel je kind voor samen een taart bakken of even de stad in te gaan.
  • Moet de computer of iPad echt mee op vakantie? Vakantie is een ideaal moment om met (slechte) gewoontes te breken. Gewoon eens thuis laten dus, al die apparaten!

Aanvullende informatie
Datum: 18 mei om 19.30 uur, bij Helios, deelname kost 5 euro. Wees welkom.

Wil je meer informatie?
Mail naar info@helios-rt.nl of bel 0541 - 534 121

Acht Gouden Regels

1. Laat een kind altijd eerst vragen of hij mag gamen of televisie mag kijken. Zo houd je grip op de tijd die hij hieraan besteedt.

2. Houd de tijd in de gaten als je kind voor een beeldscherm zit. Zet de kookwekker bijvoorbeeld. 2 uur per dag is een gezond maximum om te gamen en/of voor de buis te zitten.

3. Geef je kind onder de 12 geen eigen tv in de slaapkamer. Liever ook geen computer of ander apparaat waar op gegamed kan worden.

4. Zet de televisie uit tijdens het eten: het wordt er niet gezelliger van tijdens het eten en leidt kinderen af van hun maaltijd.

5. Tv-kijken in de ochtend werkt sloomheid in de hand en voor je het weet moet je haasten of zijn jullie te laten. ’s Middags pas kijken is beter.

6. Laat je kind vlak voor het naar bed gaan niet meer gamen en zet de televisie uit. Kinderen hebben tijd nodig om te kalmeren. Lees liever voor. Ook een groter kind vindt dat nog fijn.

7. Laat de tv niet aan staan als ‘bewegend behang’. Zeker niet als er huiswerk wordt gedaan.

8. Geef het goede voorbeeld: ga zelf ook niet uren voor de tv zitten of met je telefoon aan de slag. Lees liever een boek, ga creatief aan de slag of ga regelmatig naar buiten.