‘De zeven uitdagingen van hoogbegaafde kinderen’

Op donderdagavond 17 maart organiseren we een avond over de 7 uitdagingen van hoogbegaafde kinderen, geïnspireerd op het boek met dezelfde titel van Tijl Koenderink (Novilo). We starten met een lezing door een collega van Tijl, Dick Verwij. De avond is bedoeld voor leerkrachten en intern begeleiders, maar ook voor belangstellende ouders en andere geïnteresseerden.

Novilo Dick Verwij

Omschrijving van de lezing:

Vaak wordt er nog gedacht dat heel slim zijn alleen maar deuren voor je kan openen. In de praktijk echter blijkt dat hoogbegaafd zijn lang niet altijd leidt tot een mooie schoolcarrière. Als hoogbegaafde leerling krijg je op school aanbod dat vaak niet aansluit op jouw niveau. Veel van wat je moet doen is makkelijk voor je en je hoeft dus bijna nooit ergens moeite voor te doen. Dit brengt als risico met zich mee dat je als slim kind weinig inzet hoeft te tonen en dat je veel minder dan andere kinderen in je groep vaardigheden moet oefenen als plannen, je concentreren, hard werken en zaken uit je hoofd leren. Immers alles lukt ook zonder deze vaardigheden goed op school. Omdat deze kinderen zich deze vaardigheden onvoldoende aanleren lopen ze vaak tegen problemen aan op het voortgezet onderwijs. Hoe slimmer je bent, hoe moeilijker is het om te ‘leren leren’!

Dick Verwij gaat in op de 7 uitdagingen in het onderwijs aan hoogbegaafde kinderen: overtuigingen, het geheugen, de motivatie, de frustratietolerantie, het samenwerken, het zelfstandig werken en het wegwerken van hiaten. Dit is een plenaire lezing die voor de pauze plaats zal vinden.

 

 

 

 

Na de pauze vervolgen we met workshops. Je kunt na de pauze twee workshops volgen:

1. Dick Verwij zal vertellen over hoe je als school om kunt gaan met de 7 uitdagingen in deze tijd van passend onderwijs en onderwijsarrangementen. Hierbij worden Good Practices gedeeld.
2. Overtuigingen/mindset. (Jan van Zutphen). Op het moment dat een leerling ervan overtuigd is dat hij er niets aan kan veranderen of dat hij overal meteen in moet slagen, zullen zijn overtuigingen hem belemmeren in zijn verdere ontwikkeling.
3. Frustratie tolerantie (Nelleke Dijkstra en Geesje Oosting). Wat kunnen we hier mee, o.a. door middel van samenwerkopdrachten? Alleen meer uitdaging bieden is vaak niet voldoende om de ontwikkeling van het kind voldoende te bevorderen. Hoe kan het dat de leerling, ondanks meer uitdaging, niet betere resultaten laat zien?
4. Geheugen (Margit Horsthuis). Intelligente kinderen hebben vaak voldoende gehad aan een beetje opletten in de les, maar komen er dan in het VO achter dat het handig is om iets uit het hoofd te leren.

Kosten: 15 euro. We vragen je vooraf dit bedrag te betalen, nadat je van ons een factuur hebt gekregen. Als je met 3 of meer collega’s komt, betaal je 12,50 euro per persoon (in één factuur te betalen). 

Tijd: 19.00 – 21.30 uur. Koffie/thee staat klaar vanaf 18.45 uur.

Locatie: Stedelijk Lyceum, locatie Kottenpark, Lyceumlaan 30, 7522 GK  Enschede.

Aanmelden via: info@helios-rt.nl. Meld even welke twee workshops je wilt gaan volgen.