Studievaardigheden

  • 'Mijn dochter had een flink tegenvallende CITO-entree-score. Ik ben bang dat ze volgend jaar naar een lager niveau zal gaan dan waar wij denken dat ze op haar plek is.'
  • 'Ik snap die wiskundesommen echt niet! Ik heb al extra uitleg gevraagd, maar dat heeft niks geholpen want ik snap het nog steeds niet!'
  • 'Mijn kind lijkt niet te weten hoe hij die talen moet leren. Eigenlijk zouden ze een soort cursus “leren leren” moeten aanbieden, dan kan hij onmiddellijk deelnemen…'

Herkenbaar? Wij hebben ervaring met begeleiding bij deze en soortgelijke vragen.

Bij leerstrategieën krijgt je kind één-op-één begeleiding, hierbij leert je kind hoe hij of zij de vakken effectief en efficiënt kan leren.

Het kind neemt zelf de studieboeken mee. De begeleider kijkt samen met het kind naar de theorie, de oefeningen en de voorbereiding op overhoringen, toetsen, PTA’s, schoolexamens en eventueel het Centraal Schriftelijk eindexamen. Het lijkt wel enigszins op huiswerkbegeleiding, maar het is intensiever en het kost minder tijd! Het vraagt dan ook iets van de motivatie van het kind.

 

Deze vorm van begeleiding is bewezen effectief. Eerder deelnemende kinderen hebben veel baat gehad bij deze vorm van ondersteuning. Als je immers het gevoel krijgt dat je het nu wél snapt, kan dat van grote betekenis zijn voor je zelfvertrouwen.

NB: We maken bij Helios onderscheid tussen:

  • Leerstrategieën
  • Studiecoaching

Bij studiecoaching wordt primair gewerkt aan persoonlijkheid (motivatie, zelfinzicht, discipline, veerkracht, overtuigingen) en tevens voor een deel aan wat wij noemen hulpmiddelen (planning en organisatie).

Om in aanmerking te komen voor studiecoaching bij Helios, is het belangrijk dat er eerst een verwijzing is vanuit de huisarts of gemeente (via de vergoede zorg). Uit een eerste kennismakingsgesprek (intakegesprek) moet blijken dat er sprake is van problemen in de executieve functies en het ‘leren leren’. Op basis daarvan kan worden gekeken welke specifieke behandeling op het gebied van studievaardigheden geboden kan worden.