Stemmingsstoornissen / stemmingswisselingen

  • ‘Mijn kind komt tot niets meer, het hangt de hele dag voor de tv.’
  • ‘Ik heb nergens zin meer in en ik heb ook geen trek meer.’
  • ‘Ik denk vaak na over de dood.’
  • ‘Mijn kind is om het minste geringste geïrriteerd.’
  • ‘Het duurt uren voordat hij iets georganiseerd heeft, zoals bijv. het omkleden om naar training te gaan.’
  • ‘Ze kan zich totaal niet meer concentreren en ook haar hoofdrekenen is opeens heel slecht geworden.’

Het is als ouder niet gemakkelijk om bovenstaande (of soortgelijke) problemen bij je kind te constateren. Helios helpt kinderen met stemmingswisselingen en/of stemmingsstoornissen.

Stemmingswisseling of stemmingsstoornis?
Voor kinderen (en volwassenen) is het heel normaal dat hun stemming schommelt, net als het weer. Zolang een periode van somberheid of irritatie niet langer dan twee weken duurt, is er geen reden tot zorg. Soms verloopt het anders, dan duurt het veel langer en kan er sprake zijn van een stemmingsstoornis. Bijvoorbeeld een depressie, een dysthyme stoornis (milde, langdurige depressie) of een bipolaire stoornis (naast depressieve perioden ook manische, drukke/ongeremde perioden).

Niet alle kinderen laten merken dat ze somber zijn. Hooguit reageren ze geïrriteerd, opstandig of agressief. Een enkel kind laat zelfs helemaal niets merken. Vaak echter valt wel op dat een kind geen plezier meer heeft in dingen die het vroeger wél leuk vond, zonder duidelijke reden. Vaak gaat een sombere stemming samen met een andere stoornis, bijvoorbeeld met angst, ADHD, dwangklachten of een leerstoornis.

Meer informatie?