Concentratieproblemen (AD(H)D)

  • ‘Mijn kind stuitert altijd door het huis en kan totaal niet stilzitten aan tafel.’
  • ‘Mijn dochter kijkt vooral uit het raam, ze is vaak in haar eigen wereldje.’
  • ‘Ik weet nooit wat het huiswerk is.’
  • ‘Mijn zoon kan niet goed vriendjes maken, op de een of andere manier vindt hij niet genoeg aansluiting.’
  • ‘Ik weet niet hoe ik moet leren voor proefwerken, ik vind het ook stom om te doen.’
  • ‘Alleen als mijn zoon achter de tv of de computer zit, kan hij zich langere tijd concentreren.’

Wat is ADHD of ADD?
Tegenwoordig hebben veel kinderen problemen met het richten van de aandacht. Ze vinden het moeilijk om zich langere tijd te concentreren op hun werk of een taak. Vaak lukt het wel als het gaat om tv kijken of een computerspel spelen. Een deel van de oorzaak ligt in het gebruik van social media, computerspelletjes en het hoge tempo van films en tv-programma’s. Kinderen worden nog maar zelden getraind in het langdurig vasthouden van de aandacht.

  • Sommige kinderen hebben van kleins af aan zulke ernstige problemen met hun aandacht, dat bijvoorbeeld hun schoolwerk of vriendschappen er onder lijden. Ze komen te weinig tot rust, breken op onhandige momenten in gesprekken in, kunnen hun beurt niet afwachten en lopen of roepen door de klas. De kans is groot dat deze kinderen ADHD hebben. Dit is een aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit en/of impulsiviteit.
  • Andere kinderen zijn al jaren met hun gedachten ver weg van wat om hen heen gebeurt. Ze missen daardoor grote delen van de uitleg van de juf of van wat in hun vriendengroepje gebeurt. Hun gedrag past meer bij ADD, een aandachtstekortstoornis zonder hyperactiviteit.

Niet alle kinderen met aandachts- en concentratieproblemen hebben ADHD of ADD. Soms is er een heel andere oorzaak aan te wijzen voor hun gedrag. Denk bijvoorbeeld aan een leerprobleem. Ook kan het zijn dat er thuis veel onrust is waardoor kinderen hun innerlijke rust niet kunnen vinden.

Laat het ons weten als we iets voor je kunnen doen.

Onderzoek
Behandeling
'Aandacht bij de les'
'Ik kan SAMEN, met mezelf, thuis en op school!
Ervaringen van klanten