Angst

  • ‘Je kind wordt altijd heel erg zenuwachtig van de toetsen op school.’
  • ‘Ik durf niet naar school te gaan. Dan moet ik steeds huilen.’
  • ‘Mama, ik vind het zo spannend als jij weggaat wanneer ik bij iemand ga spelen. Je moet bij mij blijven!’
  • ‘Onze dochter durft nog steeds niet alleen te slapen en kruipt steeds weer bij ons in bed, we hebben er allemaal last van.’
  • ‘Je kind durft niet op andere kinderen af te stappen, daardoor staat hij/zij vaak alleen op het schoolplein.’

Herken je bovenstaande voorbeelden? Merk je dat je kind angstig is? Helios helpt je kind om de angsten te leren beheersen.

Kinderen en angst
Veel kinderen hebben angsten, dat is normaal. Vaak groeien ze er met wat hulp van hun ouder(s) overheen. Maar bij sommige kinderen is de angst doorgeslagen, waardoor ze té veel last krijgen van hun angst. Deze kinderen kunnen zichzelf niet meer kalmeren in voor hen angstige situaties en jij als ouder weet niet meer wat je kunt doen om je kind te helpen.

In dit soort situaties is er vaak sprake van een angststoornis. Het kind durft dan bijvoorbeeld niet naar school of het krijgt buikpijn voor de toetsen van school. Hij of zij heeft geen speelafspraakjes of put jou als ouders uit door slaapgebrek. Er zijn allerlei soorten angsten, zoals bijvoorbeeld faalangst, sociale angst of verlatingsangst.

Een angststoornis heeft als kenmerk dat het kind voor steeds meer dingen bang wordt. Kinderen (en volwassenen) met angst vermijden de situaties die ze eng vinden en komen zo meer en meer in de problemen. Het is belangrijk dat dit patroon doorbroken wordt. Soms is dat moeilijk, vooral als je als ouder zelf ook angstig bent. Als ouders zelf angstig zijn in bepaalde situaties, brengen ze dit onbewust over op hun kind.

Laat het ons weten als we iets voor je kunnen doen.

Onderzoek
Behandeling
Testimonials