De geschiedenis van Helios

 

Helios bestaat ruim 14 jaar en regelmatig krijgen wij de vraag hoe het allemaal is ontstaan. Over de geschiedenis van Helios vertellen we graag iets meer op deze pagina.

Februari 2004
Het begon bij Geesje, op haar spinfiets. Of liever gezegd, daar ontstond het besef dat ze echt voor zichzelf zou gaan beginnen. Want hoewel ze er al vaker over na had gedacht, had het idee nog geen concrete vormen aangenomen.

Geesje was werkzaam in het speciaal en voortgezet onderwijs. Ze had altijd al een passie voor het werken met kinderen, en voor de klas kon ze dit wel aardig op haar eigen manier uitdragen.  Tijdens de opleiding tot Remedial Teacher kreeg ze steeds meer inzicht in haar eigen visie op het werk. Ze kreeg (zoals wel vaker) het advies voor zichzelf te beginnen. Tijdens haar work-out op de spinfiets besloot ze haar eigen bedrijf op te zetten naast haar baan in het onderwijs. Jan werkte destijds nog als IT’er en was meteen enthousiast. Hij ging mee denken over een folder en maakte een website. Geesje belde de krant en een week later stond haar verhaal zwart op wit, met een foto van Geesje voor een vrij lege boekenkast (want er was toen nog niet zoveel materiaal verzameld). Binnen vijf maanden had ze al vijf klanten. Lesmateriaal werd eerst meegenomen vanuit school en Geesje besloot haar eigen materiaal te bestellen.

Het begon met één kamer en al gauw werd de hele eerste verdieping van het woonhuis gereserveerd voor Helios. Jan en Geesje verhuisden hun slaapkamer naar zolder. Jan dacht overal in mee en na de zomer (2004) besloot Geesje haar uren in het onderwijs af te bouwen zodat ze meer tijd had voor haar praktijk. Het begon bij 4 uur minder en in 3 jaar werkte ze volledig voor zichzelf.

Voorjaar 2005
Intussen kwamen er zelfs sollicitatiebrieven binnen. Geesje en Jan besloten samen een maatschap aan te gaan met Ellen. Ellen is orthopedagoog en kon dyslexie onderzoeken uitvoeren. Er kwamen steeds diversere hulpvragen binnen, ook met betrekking tot gedrag en hoogbegaafdheid.

Dit laatste wekte de interesse van Jan al enige tijd. En toen er een zeer ongelukkig jongetje in behandeling kwam heeft Geesje met zijn moeder overlegd of Jan eens met hem in gesprek mocht. Jan had meteen een klik met de jongen en hier ontdekte hij hoe graag hij verder wilde in dit werk. Jan begon met de Pabo, maar besloot dat hij niet voor de klas wilde. Wel specialiseerde hij zich in hoogbegaafdheid terwijl deze afdeling binnen Helios steeds verder groeide.

Voorjaar 2006
Nelleke nam contact op, omdat zij graag een samenwerking met Jan wilde aangaan om plusgroepen op te starten. Margit meldde zich, omdat ze graag werkervaring op wilde doen, maar Jan en Geesje besloten haar liever meteen een invalbaan aan te bieden. Zo geschiedde en omdat er inmiddels 3 kamers en een halve verbouwde garage door Helios in gebruik waren genomen, kon Geesje zelfs haar kleding nergens meer kwijt. Na een korte overweging om het tuinhuisje als slaapkamer in te richten, besloten ze toch om de stap te maken naar een nieuwe locatie.

Zomer 2008: Papaverstraat
Aan de Papaverstraat werd de afdeling studiecoaching geboren omdat de vraag bleef groeien en Jan zich hier graag mee bezig hield. Geesje is gestart met het geven van Rots en Watertrainingen. Aanvankelijk was dit enigszins behelpen in de kleine kamers met glazen wanden en gipsplaatjes die als tussenwand dienden. Kinderen lagen onder tafels en in de hoeken te stoeien en alhoewel zij hier zelf weinig last van leken te hebben, besloot Geesje om de Vrije school (in Oldenzaal) waar zij werkzaam was als RT-er, af te huren voor groepstrainingen.

Helios bleef groeien en uiteindelijk besloten Geesje en Jan om over te gaan naar de Zandbreeweg.

Zomer 2012: Zandbreeweg

Aan de Zandbreeweg begonnen we met in totaal zes collega’s. Het klopte voor het team niet meer om slechts met het kind aan de slag te gaan, omdat een kind altijd zeer verbonden is met zijn omgeving en gezinssituatie. Dit leidde tot het volgen van opleidingen tot systeemtherapeut. Sindsdien werkt Helios met zowel kinderen, als ouders. Geesje werd zich steeds meer bewust van haar visie. Zij wist hoe het voelt om als mens en moeder op het punt te belanden waarop je om hulp vraagt en begreep hoe belangrijk het is om direct hulp te kunnen bieden. Op het moment dat er om hulp wordt gevraagd, is het vaak ook écht nodig, en liefst zo snel mogelijk.

De agenda’s raakten echter al snel vol, en dus begon de zoektocht naar nieuwe collega’s voor de verschillende afdelingen die er intussen waren. Over de jaren zijn collega’s gekomen en gegaan. Ieder heeft op zijn eigen manier belangrijke bijdragen geleverd aan de ontwikkeling van Helios.

Uiteindelijk bleef de huidige kerngroep over en zo kwamen Geesje, Jan en Margit gezamenlijk tot de beslissing een B.V. aan te gaan. In de jaren die volgden heeft Helios zich uitgebreid tot een team van 16 collega’s.

Juni 2018: Jan Jansstraat – Helios 2.0
De groei betekende ook dat er een professionaliseringsslag gemaakt mocht worden. We namen een bedrijfscoach (Jan Jacob) in de arm en hij kwam al snel tot de conclusie: “Stop maar met hobbyen, jullie hebben een bedrijf”. We hebben de kernwaarden van Helios in een teamdag onderzocht en kwamen samen tot: Eigenheid ; Samenwerking ; Ontwikkeling.

Al gauw werd duidelijk dat hier natuurlijk ruimte voor nodig is. Ruimte op alle manieren die je kunt bedenken. Helios besloot over te gaan op de koop van een pand, om ruimte te bieden voor de ontwikkeling van zowel het team, als de kinderen en ouders die wij mogen begeleiden.