Slaapproblemen

  • ‘Papa, ik durf niet alleen in mijn bed te slapen.’
  • ‘Mijn kind komt ’s nachts steeds uit bed en kruipt dan bij ons in bed.’
  • ‘Mijn zoon wordt ’s nachts huilend wakker en heeft dan eng gedroomd.’
  • ‘Ik krijg mijn kind ’s avonds niet naar bed. Zij doet er van alles aan om niet naar boven te hoeven gaan.'

Lig jij ’s nachts ook wakker, omdat je kind zo slecht slaapt? Samen met jou bespreken we hoe je kind weer beter kan gaan slapen en jij daardoor de volgende dag een uitgeruste ouder kunt zijn.

Slapen doe je niet alleen en het is juist de interactie met de andere gezinsleden. Hierdoor kan er sprake zijn van een probleem rond het slapen. Het duidelijkst is dit zichtbaar aan de in- en doorslaapproblemen. Wanneer een kind van acht jaar pas om elf uur in slaap valt en vervolgens als een blok slaapt tot hij rond half acht ’s ochtends wordt gewekt, kan het best zijn dat hij genoeg geslapen heeft. Maar de meeste ouders zullen vinden dat hun kind een probleem heeft doordat hij veel te laat in slaap valt. Dat ‘te laat’ heeft dan meer te maken met de behoefte van de ouders aan een slapend kind, dan met de behoefte van het kind aan slaap. Ouders willen ook tijd voor zichzelf hebben en de avond moet die tijd bieden, zeker wanneer ze overdag druk zijn geweest met hun werk en de kinderen.

Slapen doe je elke nacht, maar slaapproblemen zijn er meestal maar hooguit vijf keer per week. Ook dit heeft te maken met de interactie tussen ouder en kind. Vanaf zondagavond tot donderdagavond maken ouders zich er zorgen over of hun kind wel genoeg slaapt, omdat het de volgende dag naar school moet. Maar op vrijdag en zaterdag vinden ze het vaak gezellig om hun kind langer op te laten blijven, net zoals zij het voor hun kind, maar vooral voor zichzelf prettig vinden wanneer het zaterdag- en zondagochtend wat langer slaapt. Daar is niets op tegen, behalve als er slaapproblemen zijn. Dan wordt het plotseling belangrijk om in de weekenden en tijdens de vakantie heel strikt te zijn. Anders wordt het slaapgedrag dat je als ouder probeert op te bouwen juist dan weer onderuitgehaald.

Behandeling

Bij Helios hebben wij goede ervaringen met kinderen met slaapproblemen. We luisteren naar de gedragingen en gaan samen met jou en je kind(eren) aan de slag. We bieden hulp op maat als het gaat om het zoeken naar de oplossing voor het slaapprobleem. Ieder kind is namelijk anders en iedere ouder heeft andere behoeften.

We kijken samen naar:

  • De slaaphygiëne. Het is belangrijk te zorgen dat de omgeving waarin het kind slaapt daarvoor geschikt is, dat het kind dat gaat slapen goed is voorbereid en dat de ouders niet onbedoeld dingen doen die juist voor problemen gaan zorgen.
  • De slaapvoorlichting aan ouders en (als het daarvoor oud genoeg is) het kind. Het is namelijk belangrijk dat een ieder weet wat de oorzaak van het slaapprobleem is zodat er gericht naar een oplossing gezocht kan worden.
  • Gedrag van ouders. Kinderen blijven proberen hoe ze het slaapmoment kunnen uitstellen. Ze hebben daar verschillende redenen voor. Het is aan jou als ouder om te blijven uitleggen hoe belangrijk het is dat je kind gaat slapen. Daarnaast is het noodzakelijk consequent vol te houden.