GROEPSBEHANDELINGEN
IK EN DE GROEP V.O.
‘Ik en de groep’ V.O. (voortgezet onderwijs)
- ‘Ik kan niet tegen de pestopmerkingen van de kinderen in mijn klas'.
- ‘Mijn kind kan zich geen houding geven in gezelschap, ze overschreeuwt zichzelf of valt juist stil’.
- 'Mijn kind belt mij steeds op als hij op school is om te vertellen dat het niet goed gaat. Ik weet dan niet hoe ik hem kan helpen'.
- ‘Ik voel me eenzaam!' Deze behandeling "werkt" op meerdere lagen. Natuurlijk is er aandacht voor sociale vaardigheden, zoals contact maken, hulp vragen etcetera. Wat deze behandeling echter speciaal maakt is dat er specifiek aandacht is voor: de laag van de eigen identiteit en overtuigingen, het vergroten van zelfvertrouwen, het (her)vinden van innerlijke rust en respect voor en acceptatie van jezelf.
Dit doen we door iedere sessie consequent met de volgende thema’s te werken:
- Weerbaarheid
- Zelfbeeld
- ACT (Acceptance and commitment Therapy): het leren accepteren van alle gevoelens en gedachten en ontdekken op welke manier je hier zelf invloed op kunt uitoefenen.
- Cognitieve gedragstherapie (gericht op de relatie tussen denken, voelen en gedrag)
- Ontspanning
Onze ervaring is dat de deelnemers in de groep vooral leren van elkaar! De onderlinge openheid en veiligheid in deze groepen maakt dat deelnemers bijvoorbeeld angsten bespreekbaar maken die nog niet eerder besproken werden. Afgezien van het feit dat dit soms een enorme opluchting geeft, is er vaak ook herkenning bij anderen en brengt dit het proces in een stroomversnelling. Sommige kinderen kunnen meedoen op advies van een jeugdconsulent. Dit traject kan deel van een behandeling gaan uitmaken met aanvullende individuele sessies.
Bij deze training wordt het volgende aangeboden:
- Tien groepsbijeenkomsten van 1,5 uur.
- Veel variërende oefeningen die je kind ondersteunen bij het behalen van de doelen.
- Een e-mail na afloop van iedere bijeenkomst om als ouder inzicht te krijgen in de oefeningen die gedaan worden en zodat je met je kind kunt nabespreken.
- Twee professionele behandelaars.
- Een eindgesprek waarin je inzicht krijgt in eigen gedrag richting je kind, en helpende strategieën krijgt aangereikt om je kind te ondersteunen in zijn eigen kracht.
Heb jij een jongere in de leeftijd vanaf 12 jaar waarvan jij zou willen dat hij/zij meer van zichzelf laat zien? Zou jij je kind graag wat meer los willen laten en er op kunnen vertrouwen dat hij/zij zichzelf kan redden? Jullie zijn van harte welkom bij deze training.
In dit document lees je de ervaring van een deelnemende jongen en zijn ouders.